T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / BAFRA - Kuşçular Gülizar Kahve İlkokulu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı

"19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" kutlamaları okulumuzda öğrenci, öğretmenlerimiz ve velilerimizin katılımı ile gerçekleştirildi.

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa´nın İstanbul´dan Bandırma vapuru ile milli mücadeleyi başlatmak için Samsun´a geldiği gündür. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı olarak yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

I.Dünya  Savaşı´ndan sonra işgal edilen memleketimizin düştüğü duruma üzülen ve bir şeyler  yapmak gerektiğini düşünen  Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, padişahın görevlendirmesiyle Anadolu´da kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere yola çıktılar. 16 Mayıs günü İstanbul'dan Bandırma Vapuru'na binildi. Vapur 19 Mayıs sabahı Samsun Limanına yanaştı. Vatanın bağımsızlığı için bir ışık arayan Anadolu topraklarında Mustafa Kemal ve arkadaşları  sevinç gösterileri ile karşılandı. 

Burada bir hafta kalan Mustafa Kemal , 27 Mayıs günü Havza´ya geldi. Çalışmalarını burada da sürdürdü. Mustafa Kemal, Amasya´da yayınladığı genelge ile ulusu, ülkenin bütünlüğünü, bağımsızlığını kurtarmak için birlikte çalışmaya çağırdı.4 Eylül günü Sivas´a gitti. Sivas Kongresi'nde «Ya bağımsızlık, Ya ölüm» ilkesi kabul edilerek yurt düşmandan kurtarılıncaya dek savaşmaya and içildi.

Mustafa Kemal Paşa Sivas'tan sonra Ankara'ya geldi 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi toplandı. Meclis başkanlığına Mustafa Kemal Paşa seçildi, düzenli ordular kuruldu. Bu ordular düşmanlarla çarpışmaya başladı. Birinci İnönü, ikinci İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşı sonunda yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.

19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür.  Bu günü  Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlamaktayız.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı,  Atatürk'ün Samsuna Çıkışı ve Kurtuluş Savaşının başlatılmasının 104. Yıldönümünde "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" kutlamaları  okulumuzda  Öğretmen, öğrencilerimiz ve velilerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.05.2023 - Güncelleme: 22.05.2023 11:59 - Görüntülenme: 59
  Beğen | 0  kişi beğendi